Istorijat kluba


Beogradski skijaški klub osnovan je 2003. godine, spajanjem nekoliko najperspektivnih beogradskih skijaških klubova. Olimp, Pro ski i Alp ski, bili su klubovi, koji su u tom trenutku imali veoma mlade i perspektivne skijaše, a koji su činili okosnicu pionirske reprezentacije Srbije.

Trend posvećenog rada i dobrih rezultata, samo je naglašen fuzijom u kojoj je u jednom trenutku stvoren najbolji takmičarski skijaški klub u Srbiji. U prve dve godine BSK je imao preko 50 takmičara. Treba reći da su osnivači BSK-a potekli iz SK Rtanj, koji je 90-ih godina po brojnosti i rezultatima takmičara, bio najveći skijaški klub u regionu.

Kvalitetnim programima ali i veoma intenzivnom saradnjom s inostranim ekipama i njihovim trenerima, klub se iz godine u godinu sve više razvijao i napredovao. Tako je 2005. godine BSK osvojio sve što se u Srbiji može osvojiti, a imao je vrlo dobre i zapažene rezultate van granica naše države. Na kraju ove sezone zabeležen je svojevrstan kuriozitet, BSK je na konačnoj rang listi klubova za 2005. bio prvi, sa četiri puta više bodova od drugoplasiranog SK Niš (859 prema 218).

Slično je bilo 2006. i 2007. godine, kada je BSK imao čak 2,5 puta više bodova od drugoplasiranog kluba. Reorganizacijom kluba i dolaskom nove uprave 2009. godine, BSK počinje sve više da liči na pravi profesionalni skijaški klub. Zahvaljujući entuzijazmu i energiji tadašnjeg predsednika kluba Slobodana Pavlovića, ali i roditelja takmičara pre svega, klub dobija svoje prostorije, nabavljaju se kombiji, kompletna oprema i logistika potrebna za trening, potpisuju se prvi ugovori sa trenerima iz zemlje i inostranstva.

Zalaganjem, trudom i nesebičnom energijom i podrškom kompletne uprave kluba, BSK danas sistemski funkcioniše sa željom uključivanja što većeg broja dece u Klub koja žele da se bave takmičarskim skijanjem. Na taj način BSK razvija i promoviše alpsko skijanje i od najranijeg uzrasta formira buduće reprezentativce, svetske i olimpijske kandidate. Već tradicionalno, trka BSK-a je jedna od najbolje organizovanih u Alpskom kupu Srbije, na koju je naš klub veoma ponosan.

Uporedo sa tim, razvijali su se uspešno i naši takmičari, koji iz godine u godinu prave sve bolje rezultate na međunarodnoj sceni pre svega. Sa zadovoljstvom možemo reći da naš takmičarski tim čine četiri starosne kategorije: pahulje, cicibani, pioniri (deca) i fis takmičari.

BSK je sedam godina u kontinuitetu šampion države u alpskom skijanju – od sezone 2009/2010. do 2015/2016., a od svog osnivanja prvo mesto osvaja sezone 2004/2005., 2005/2006., 2006/2007. i 2007/2008.

BSK funkcioniše kao neprofitno udruženje građana i finansira se isključivo od donacija članova, marketinškom saradnjom s vodećim kompanijama i od sredstava za koja Klub konkuriše kroz razne sportske programe koje finansiraju društvene zajednice (opština, grad, republika…)

BSK je pod okriljem Beogradskog skijaškog saveza i Skijaškog saveza Srbije, gde daje doprinos radu ovih institucija i organizovanju skijaških takmičenja.

BSK ima razvijenu međunarodnu saradnju i zajedničke treninge i trke s uspešnim klubovima iz skijaški razvijenih zemalja.

BSK 2016. godine osniva planinarsku sekciju.

Zašto BSK

BSK je aktuelni i višegodišnji šampion države u alpskom skijanju i njegovi takmičari postižu zapažene rezultate i na međunarodnim trkama.

BSK nudi visok nivo organizacije takmičarskog programa koji sprovodi najbolji trenerski tim u regionu.

Glavni zadatak Kluba je, osim popularizacije skijanja među decom, priprema takmičara, kroz skijaške i kondicione treninge, za takmičarski deo sezone i postizanje što boljih rezultata na domaćim i međunarodnim trkama.

Misija Kluba je stvaranje dobrih takmičara i skijaša uopšte koji će učestvovati na međunarodnim i svetskim takmičenjima i koji će se jednog dana posvetiti radu i obuci mladih polaznika unutar Kluba.

Naši takmičari odrastaju i osamostaljuju se u međusobnom druženju i zajedničkim trenucima provedenim na treninzima i pripremama za takmičarsku sezonu. Sazrevaju uz disciplinu, predan i odgovoran rad i pojedinaca i trenera. Sve to daje dobar rezultat, odlične skijaše i sportiste, vrednu i organizovanu decu koja uče da šire svoje vidike i iskustvo, da prevazilaze sopstvene granice i savladavaju mnoge prepreke, kako skijaške tako i životne.

Ako želite da se Vaše dete uspešno i bezbedno bavi takmičarskim skijanjem i da vreme provodi u dobrom okruženju na prelepim planinama u Srbiji i po Evropi, pridružite se Beogradskom skijaškom klubu!

Naši treneri


Aleksandar Lacković

Aleksandar Lacković


Aleksandar Lacković

Žan Demšar

Žan Demšar


Žan Demšar

Bivši treneri koji su doprineli našem klubu


Organizacija kluba


Predsednik kluba:

Pavle Banić

Izvršni Odbor kluba:

Boris Popović

Nenad Stankov

Nikolaj Zalevskiy

Vladimir Kovačević

Igor Radić

Jovan Kobiljski

Nadzorni Odbor kluba:

Đorđe Lašić

Emir Jašarević


Sekretar kluba:

Ana Divjak