Takmičarski program

BSK je osnovan i funkcioniše u cilju bavljenja dece takmičarskim skijanjem. Na taj način BSK razvija i promoviše alpsko skijanje i od najranijeg uzrasta formira buduće reprezentativce, svetske i olimpijske kandidate.

Program za takmičare je namenjen registrovanim BSK takmičarima i prilagođen je kategorijama: pahulje, cicibani (mlađi i stariji), deca (deca 1 i deca 2) i fis.

Priključivanje takmičarskom programu je dostupno svoj deci koja pokažu zainteresovanost za takmičarsko skijanje, upornost i takmičarski duh. Deca prelaze u takmičarski tim pohađajući prvo jednu ili više smena naše Takmičarske škole skijanja ili stasavajući uz naše trenere počevši od najmlađe kategorije – pahulje.

Na treninzima naših takmičara se usavršava tehnika na kapijama (veleslalom i slalom) kao i tehnika slobodnog skijanja. Po završetku pripremnog perioda slede trke Alpskog kupa Srbije kao i međunarodne trke.

Sa ponosom ističemo da je BSK aktuelni i višegodišnji šampion Srbije u alpskom skijanju i naši takmičari postižu zapažene rezultate i na međunarodnim trkama. Naši takmičari odrastaju i osamostaljuju se u međusobnom druženju i zajedničkim trenucima provedenim na treninzima I trkama. Sazrevaju uz disciplinu, predan i odgovoran rad i pojedinaca i trenera. Sve to daje dobar rezultat, odlične skijaše i sportiste, vrednu i organizovanu decu koja uče da šire svoje vidike i iskustvo, da prevazilaze sopstvene granice i savladavaju mnoge prepreke, kako skijaške tako i životne.

Pahulje

Deca uzrasta od 5-7 godina

Program


Program je kreiran za naše najmlađe takmičare – pahulje. Cilj programa je da se kod deteta izgradi jaka skijaška osnova, želja i uzbuđenje za takmičarskim skijanjem. Učeći skijašku tehniku kroz zabavu, deci se usađuju potrebne veštine koje će ih podržati u predstojećim godinama takmičarskog skijanja.

Treneri: Damir Kapric, Bojana Ristić
Termini punog programa:
– Kaprun (glečer u Austriji) – prvomajska nedelja
– Kaprun (glečer u Austriji) – poslednja nedelja oktobra
– Klausberg (skijalište u Italiji) – sredina decembra
– Kopaonik – mogućnost skijanja u svim ponuđenim nedeljama Takmičarske škole skijanja


Treneri


Cicibani

Deca uzrasta od 8-12 godina

Program


Mlađe cicibanske kategorije (U10) uz usavršavanje tehnike slobodnog skijanja po utabanim stazama i dubokom snegu, uče osnovnu veštinu takmičarskog skijanja – savladavanje putanje na veleslalom kapijama, zatim kako da održavaju ski opremu i kako da se odnose prema individualnom i ekipnom uspehu.
Starije cicibanske kategorije (U12) uz razvoj skijaških veština u slobodnom stilu i na kapijama, intenziviraju svoje fizičke sposobnosti kroz razne kondicione programe, jer izdržljivost i koncentracija na skijaškim treninzima počinje dosta da zavisi od fizičke pripremljenosti i motivisanosti takmičara. Izlazno cicibansko godište (11 godina) počinje da uči tehniku na slalom kapijama.
Treneri: Oliver Kavčić, Žan Demšar
Termini punog programa:
Pripremni period – po 7 dana treninga
– Kaprun (glečer u Austriji) – prvomajska nedelja
– Hintertux (glečer u Austriji) – poslednja nedelja juna
– Kopaonik – poslednja nedelja avgusta (kondicioni trening)
– Kaunertal (glečer u Austriji) – dva glečera u jesenjem periodu
– Klausberg (skijalište u Italiji) – sredina decembra
U Beogradu se sprovode kondicioni treninzi 4 puta nedeljno.
Treninge vode treneri Oliver Kavčić i Žan Demšar.
Takmičarski period:
– Kopaonik, Slovenija – zimski raspusti i vikendi – treninzi kombinovani sa trkama Alpskog kupa Srbije (starije cicibanske kategorije odlaze i na međunarodne trke u Sloveniji, Hrvatskoj)


Treneri


Žan Demšar

Žan Demšar


Žan Demšar

Pioniri

Deca uzrasta od 12-16 godina

Program


Program je osmišljen da izgradi dobre trkačke sposobnosti takmičara. Sistematski planirani progresi svakog takmičara u pripremnom periodu sezone se ogledaju u kombinovanom disciplinovanom radu kroz trening na kapijama, agresivnije slobodno skijanje, simulacije trka (uz video analizu) i kondicione treninge. Takmičari pionirske kategorije na snegu paralelno treniraju veleslalom i slalom disciplinu. Takmičari starijih pionirskih kategorija (U16), koji žele da nastave svoju skijašku karijeru kroz FIS program (od 16 godina pa nadalje), već sanjaju o učestvovanju na Olimpijskim igrama i Svetskom kupu.
Glavni trener: Niko Kalan
FIS trener: Ognjen Dragoljević
Pomoćni trener: Aleksandar Lacković
Termini punog programa:
Pripremni period – po 7 dana treninga
– Kaunertal (glečer u Austriji) – maj mesec
– Hintertux (glečer u Austriji) – poslednja nedelja juna
– Saas Fee (glečer u Švajcarskoj) ili Hintertux – sredina avgusta
– Kopaonik – poslednja nedelja avgusta (kondicioni trening)
– Slovenija, Meltal – početak septembra, kombinovani kondicioni i skijaški trening
– Kaunertal (glečer u Austriji) – tri do 4 glečera u jesenjem periodu
– Klausberg (skijalište u Italiji) – sredina decembra
U Beogradu se sprovode kondicioni treninzi 5 puta nedeljno.
Treninge vode treneri Niko Kalan, Aleksandar Lacković i Ognjen Dragoljević.
Takmičarski period:
– Slovenija, Italija, Kopaonik – zimski raspusti i vikendi – treninzi kombinovani sa trkama Alpskog kupa Srbije i međunarodnim trkama u Sloveniji, Hrvatskoj, a članovi reprezentacije odlaze i na međunarodne trke u Vratni; Topolino, Pinocchio (Italija), La Scara (Francuska, Val d’Isere)


Treneri


Aleksandar Lacković

Aleksandar Lacković


Aleksandar Lacković